Markies

MARKIES
(1986-1995)
De Realiteit 25
Eduard Böhtlingk

www.bohtlingk.nl

Omschrijving


De Markies heeft de mobiliteit van een caravan en de ruimtelijkheid van een echt vakantiehuisje. De kern in afmetingen bepaald door voor-schriften t.a.v. van vervoer op B-wegen is de drager van alle voorzieningen en heeft naar keuze indeelbare meubel/bergwanden.
Aangekomen op de standplaats wordt de kern waterpas gesteld en de zijwanden met markiezen uitgeklapt. Zo ontstaat er binnen enkele ogen-blikken een huisje dat drie maal zo groot is. De varianten voor bewoning zijn legio, mede door de opdeelbaarheid in verschillende vertrekken en de mogelijkheid om met mooi weer het woongedeelte tot terras te transformeren.

Idee


Tijdelijk wonen = mobiel wonen. Mobiel wonen als de best vorm van tijdelijk wonen: je hoeft je woning alleen maar in te vouwen en weg te rijden.
Het ontwerp vertegenwoordigt een totaalconcept voor het flexibel creëren van ruimte, waarbij meubels mede de ruimte bepalen.

Publiciteit

Tentoonstellingen: Designprijs Rotterdam-Kunsthal 1996, Living in Motion-Vitra museum Weil am Rhein 2002, Parasite Paradise-Leidsche Rijn 2003, Tijdelijk Verblijf-Broelmuseum Kortrijk 2004, Week van het bos-Halle Zoersel 2004, Living in Motion-Z33 Hasselt 2005, Mobility-Hangaram Design Museum Seoul Arts Center 2006  Boeken: Collapsibles-Mollerup, Living in motion-Vitra, Portable architecture III- Kronenburg, Parasite Paradise-SKOR, Portable architecture-Echavarria, Architecture&Mobility-Finizio, Mobility/Design in Nomadism-Seoul Arts Center, Bodyscape-DAMDI.