Markies

MARKIES en OPENhuis
De Realiteit 25
Ontwerp: Eduard Böhtlingk

www.bohtlingk.nl

Tijdelijk wonen = mobiel wonen.

Mobiel wonen als de beste vorm van tijdelijk wonen: je hoeft je woning alleen maar in te vouwen en weg te rijden. Een totaalconcept voor het flexibel creëren van ruimte, waarbij meubels mede de ruimte bepalen.

Markies (1985-1995). De Markies heeft de mobiliteit van een caravan en de ruimtelijkheid van een echt vakantiehuisje. De kern in afmetingen bepaald door voorschriften t.a.v. van vervoer op B-wegen is de drager van alle voorzieningen en heeft naar keuze indeelbare meubel/bergwanden.
Aangekomen op de standplaats wordt de kern waterpas gesteld en de zijwanden met markiezen uitgeklapt. Zo ontstaat er binnen enkele ogenblikken een huisje dat drie maal zo groot is. De varianten voor bewoning zijn legio, mede door de opdeelbaarheid in verschillende vertrekken en de mogelijkheid om met mooi weer het woongedeelte tot terras te transformeren.

OPENhuis (2009-heden). Op deze plek wordt dit jaar het OPENhuis gerealiseerd, gebaseerd op een mobiele bouwunit van 3 x 10m. Aan de tuinzijde met één lange zijde een volledig transparante en te openen gevel. De binnenruimte wordt zo één met de omgeving. De begroeide pergola zorgt voor een natuurlijke bescherming en mooi gefilterd licht. Alle voorzieningen bevinden zich in een lange meubelwand, elementen hieruit kunnen naar behoefte in- of uitgeklapt worden. Binnen- en buitengordijnen zorgen voor de nodige ruimtescheiding en privacy.  

Publiciteit. Tentoonstellingen: Designprijs Rotterdam-Kunsthal 1996, Living in Motion-Vitra museum Weil am Rhein 2002, Parasite Paradise-Leidsche Rijn 2003, Tijdelijk Verblijf-Broelmuseum Kortrijk 2004, Week van het bos-Halle Zoersel 2004, Living in Motion-Z33 Hasselt 2005, Mobility-Hangaram Design Museum Seoul Arts Center 2006 Urban Campsite Amsterdam 2013. Boeken: Collapsibles-Mollerup, Living in motion-Vitra, Portable architecture III- Kronenburg, Parasite Paradise-SKOR, Portable architecture-Echavarria, Architecture&Mobility-Finizio, Mobility/Design in Nomadism-Seoul Arts Center, Bodyscape-DAMDI, Textile architecture-Krüger, Construction and Design Manual Mobile Architecture-DOMpublishers.